top of page

Επίσημες μεταφράσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Έγινε ενημέρωση: 3 Νοε 2023


stressed man in front of a laptop

Οι λέξεις "επίσημη" ή αλλιώς "επικυρωμένη" μετάφραση συχνά προκαλούν σύγχυση στους πελάτες όταν θέλουν να μεταφράσουν τα έγγραφα τους. Αυτό οφείλετε κυρίως στην έλλειψη ενημέρωσης ως προς τη νομοθεσία περί επίσημης ή αλλιώς επικυρωμένης μετάφρασης καθώς και στην αδιαφάνεια που επικρατεί στην Ελλάδα σχετικά με επίσημες μεταφράσεις.


Επιπλέον, οι λέξεις "επίσημη" ή αλλιώς "επικυρωμένη" μετάφραση γίνονται ακόμα πιο περίπλοκες σε συναλλαγές με φορείς του εξωτερικού καθώς οι απαιτήσεις και η νομοθεσία στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού διαφέρουν από την Ελλάδα.


Όλα αυτά συμβάλλουν στη σύγχυση, στη γραφειοκρατεία και στην αγανάκτηση για όσους θέλουν να μεταφράσουν τα έγγραφα τους. Ας δούμε λοιπόν τον ορισμό της επίσημης ή αλλιώς επικυρωμένης μετάφρασης παρακάτω:


"Επίσημη ή αλλιώς επικυρωμένη μετάφραση είναι η έγκυρη, ακριβής και επικυρωμένη μετάφραση ενός κειμένου από μια γλώσσα σε μια άλλη γλώσσα"


Με μια πρώτη ματιά ο ορισμός φαίνεται απλός και κατανοητός, δυστυχώς όμως δεν είναι τόσο απλός ειδικά όταν κάθε χώρα έχει διαφορετικούς νόμους και απαιτήσεις σχετικά με το ποιος έχει δικαίωμα να διενεργεί επίσημες ή αλλιώς επικυρωμένες μεταφράσεις.


Σίγουρα θα έχετε ακούσει τους όρους "επίσημος μεταφραστής", "πιστοποιημένος μεταφραστής", "ορκωτός μεταφραστής" κ.α. Στην πραγματικότητα όμως οι μεταφραστές είναι επαγγελματίες οι οποίοι διενεργούν μεταφράσεις από και προς διάφορες γλώσσες. Τι είναι αυτό που τους κάνει να διαφέρουν ως προς την επικύρωση όμως;


Στην Ελλάδα σήμερα (2023), επίσημη μετάφραση δικαιούνται διά νόμου να διενεργούν, μεταξύ άλλων:

  • Οι πιστοποιημένοι από το Υπουργείο Εξωτερικών Μεταφραστές του Μητρώου Πιστοποιημένων Μεταφραστών

  • Οι δικηγόροι μέλη δικηγορικών συλλόγων στην Ελλάδα με πιστοποιημένη γνώση της γλώσσας από την οποία μεταφράζουν

και, σε ορισμένες περιπτώσεις:

  • Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΠΕΕΜΠΙΠ)

  • Οι διαπιστευμένοι μεταφραστές από τις Ελληνικές Προξενικές Αρχές στο εξωτερικό των οποίων έχει θεωρηθεί το γνήσιο της υπογραφής τους από τις Ελληνικές Προξενικές Αρχές στο εξωτερικό.

Οι ανωτέρω κατηγορίες μεταφραστών είναι εξουσιοδοτημένοι δια του νόμου στην Ελλάδα να διενεργούν επίσημες ή αλλιώς επικυρωμένες μεταφράσεις για τις ελληνικές δημόσιες αρχές.


Επίσημες μεταφράσεις για τις χώρες του εξωτερικού


Αντιθέτως, στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού (συμπ. του Ηνωμένου Βασιλείου) επίσημες ή αλλιώς επικυρωμένες μεταφράσεις δύναται να παρέχουν επαγγελματίες μεταφραστές οι οποίοι είναι μέλη συλλόγων επαγγελματιών μεταφραστών όπως η Πανελλήνια Ένωση Μεταφραστών (ΠΕΜ), το Πιστοποιημένο με Βασιλικό Διάταγμα Ινστιτούτο Γλωσσολόγων (Chartered Institute of Linguists), το Ινστιτούτο Μετάφρασης και Διερμηνείας (Institute of Translation and Interpreting) κ.α.


Αυτό σημαίνει ότι για τις χώρες του εξωτερικού, η διαδικασία είναι απλοποιημενη και δεν περιορίζεται σε 4 κατηγορίες μεταφραστών με δικαίωμα να διενεργούν επίσημες ή αλλιώς επικυρωμένες μεταφράσεις. Αρκεί ο/η επαγγελματίας μεταφραστής/στρια να πιστοποιεί ότι μεταφράζει ορθά προς τη γλώσσα στόχο από τη γλώσσα πηγή στο πρωτότυπο έγγραφο και να παρέχει τα στοιχεία επικοινωνίας του/της. Συνεπώς, όταν πρόκειται για επίσημη ή αλλιώς επικυρωμένη μετάφραση για χώρα εκτός Ελλάδας, δεν χρειάζεται να περιορίζεστε σε συγκεκριμένες κατηγορίες μεταφραστών όπως στην Ελλάδα.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Σε κάθε περίπτωση βεβαιωθείτε από πριν αν ο φορέας ή η αρχή στην οποία πρόκειται να προσκομίσετε το μεταφρασμένο έγγραφο έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις ως προς την επικύρωση και ενημερώστε τον μεταφραστή ή το μεταφραστικό γραφείο με το οποίο θα συνεργαστείτε.

Στο μεταφραστικό γραφείο μας παρέχουμε επίσημες ή αλλιώς επικυρωμένες μεταφράσεις εγγράφων για τις ελληνικές δημόσιες αρχές σε συνεργασία με γλωσσομαθείς δικηγόρους για την επικύρωση τους. Επιπλέον, παρέχουμε επίσημες ή αλλιώς επικυρωμένες μεταφράσεις για ιδιωτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και για δημόσιους φορείς και ιδιωτικούς οργανισμούς στο εξωτερικό. Η σφραγίδα του γραφείου μας αναγνωρίζετε στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού χωρίς περαιτέρω επικυρώσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με επίσημες ή αλλιώς επικυρωμένες μεταφράσεις εγγράφων μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας! Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε και να σας συμβουλέψουμε σχετικά με την κατάλληλη επικύρωση ώστε να γίνει αποδεκτή η μετάφραση σας.


Multilingo banner with contact details

bottom of page